Gatufotografering med stor bländare, en del säger att det är fel, andra säger att det inte finns några regler för bländarval. Personligen fotar jag helst med stor bländare, bilden blir vacker så. Men gör jag det för lätt för mig då? Ja troligen! Jag är i grunden en porträttfotograf men har fotat street i perioder under 15 år, jag tror att det kan ta ett tag att släppa tryggheten i det jag kan för att komma in i ett annat tänk, ett annat sätt att använda kamerans inställningar på. Det är först nu som jag börjar förstå genren street och inte bara klicka random på gatorna.
Man behöver inte jobba lika mycket med omgivningen i bilder med stor bländare iom den suddas ut av det korta skärpedjupet. Fotar man däremot med en liten bländare behöver man se till att allt klaffar, planera bilden, vara steget före det man vill fånga på bild. Det är en utmaning.
Titta gärna på Henri Cartier-Bressons bilder. Vilken fantastisk konstnär. Kan du ta så vackra talande, planerade situationsbilder med liten bländare?
Varför inte testa, varför inte testa att släppa den stora bländaren som per automatik gör din bild vacker. Skapa din bild!

Dessa bilder är tagna med f/1.4. Hur hade dom blivit om jag fotat med f/9 istället?

2 Replies

  1. Jag kan bli lite irriterad på den sortens “regler” som inte tillför något bara begränsar ens individuella kreativa uttryck. Vilken bländare du ska använda avgörs av en enda sak: Vilken bild du vill ta. Alltför ofta tycker jag att fotoprat reduceras till att handla om teknik – själva bilden blir en parentes. Och det känns för mig helt bakvänt. Bilden kommer först, och då är det ditt uttryck som fotograf som styr tekniken!

    Gillar dina bilder, de är personliga och uttrycksfulla – och vackert fokuserade.

    1. Tack så jättemycket, dina ord gör mig väldigt glad… Och tack för att du lämnade din syn på detta, jag grunnar mycket på just bländarvalet då jag fått höra i en gatugrupp att stor bländare inte känns ok, samt att gatuporträtt inte riktigt passar in där. Jag fotar både med stor och liten bländare beroende på vad jag vill fånga för känsla och såklart beroende på motivet, ibland vidvinkligt och ibland med kort tele 😀

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *