Astrofoto. De kolsvarta nätterna som består av ett dolt ljus.

Dessa nätter fyllda av totalt mörker, man ser inte handen framför sig men ändå fylls kamerans display av ett magiskt ljus. Jag älskar stjärnfallen och de olika galaxerna. Jag älskar att fånga Vintergatan och Andromeda i samma bild, jag älskar att Plejaderna förföljer mig.

vintergatan5soft vintergatan6 vintergatan7 vintergatan12 vintergatan20web vintergatan21webbeskuren vintergatan24web vintergatan33 vintergatan44

Spara

Sockerfri

Jag har haft ett tufft år, ett av de värsta åren i mitt liv. Att inte äta är för mig ett sätt att döva smärtan i hjärtat, till slut orkade inte benen bära mig och jag rasade 10 kg på bara 2 månader. Sedan fick jag hjälp och började äta bra och näringsrik mat, jag började träna igen och kände att livet kom tillbaka. Så nu har jag har inte ätit godis eller fikabröd på 10 månader. Jag har tränat och tagit mina vitaminer och mineraler och ätit GI-kost med mycket protein. Det kändes bra i kroppen och jag började bli stark igen trots att jag hade väldigt ont pga artros i kroppen. Efter MR och möte med läkaren så fick jag börja med en medicin mot nervsmärta och för 5 veckor sedan började jag faila med min kost, medicinen har tunga biverkningar som bla extrem kemisk trötthet. Jag orkar knappt leva men lever gör jag och senaste 5 veckorna har jag levt som i en dvala. Jag har fått dra ner på jobbtimmarna och jobbat ännu mer kvällar än innan för morgonen är plågsam. Tröttheten leder till att jag inte orkar äta bra för jag tar medicinen kl 19:00 och två timmar senare slår den mig i huvudet med en slägga, oftast sitter jag på bussen på väg hem från jobbet då. Då äter jag mackor till middag och har alltså ingen lunch till dagen efter så det bli antingen att äta luft eller mer mackor. Jag har inte orkat träna heller, jag vet att träning ger energi men hur ska jag orka träna när jag knappt lever.

Dessa biverkningar är långsamt övergående, allt ska bli bättre, bortsett från viktuppgången, det suger. Men en bra sak är att jag som brukar sova 3-4 timmar per natt nu har sovit 13 timmar per natt. Smärtan i kroppen är mycket lindrigare nu och det är vad medicinen var ämnad för, att dämpa nervsmärta.

Nyss bestämde jag mig för att skärpa till mig med kosten igen, jag är sockerberoende och det räcker med pasta och ris för att allt jag byggt upp ska rasa och hjärnan ska skrika efter mer snabba kolhydrater. Jag har varit så oerhört stolt över att kunnat vara godis/fika och sockerfri så lång tid. Det har inte varit jobbigt en sekund, inte ens när de andra kalasat och mumsat. Jag brukade drömma att jag åt socker och vaknade med panik och en känsla av att -Neeeeeeej, nu är allt förstört. Men lugnet kom när jag insåg att det bara var en dröm, jag ville verkligen inte bryta mitt sockerlöfte.

Nu tror jag att jag bestämt mig för att börja äta socker igen, en dag i veckan. Fredagar eller lördagar. Jag ska styra upp kosten och försöka tvinga mig till att träna iaf 3 gånger i veckan. Jag måste hitta tillbaka till syret och orken. Jag måste för min egen skull.

img_7124

Photoshoot

I går hade jag en fotografering med en tjej som ville ha bilder på sigoch sin hund, Lördagen hade varit det ultimata vädret för att fota men vädret igår var ok om man jämför med idag. Tänk att ha planerat en snöig fotosession och det bara var grått blask som idag :/

Dessa bilder var mest för att värma upp, hunden ville bara sitta med ryggen emot mig. Det spelar ingen roll vad vi lockade med så satte hon sig bakvänt. Hysteriskt charmig vovve.

_dsc7831 _dsc7896

Fotomässan 2016

Vi tog bilen och for till Fotomässan, Converse mot isbelagd asfalt och kameraväskan i ett hårt grepp.
Folk vallfärdade verkligen till mässan och jag fick lite panik över alla människor, det var så många människor som absolut inte verkade vara intresserade av foto. Sedan förstod jag, den större folkhopen skulle på Sthlm Food & Wines… pust

Vi började med att lyssna på ett föredrag av Serkan Günes. En fantastisk fotograf som jag följt i många år, ända sedan första gången han hjälpte mig på Rajala.

Därefter mötte jag upp min poet&fotovän Eva, vi har hängt ihop på nätet i många år nu men aldrig träffats. Äntligen fick vi möjligheten att ses.
*Bilderna är tagna med NikonD800 & Irix firefly 15mm
fm2 fm3 fm6

Vi gick ner till Scandinavians monter där jag köpte mig en alldeles underbar brun läderväska som är så stor att jag skulle kunna bo i den, faktiskt lite för stor för att släpa runt på till vardags men gud som jag älskar den.
bagweb

Det blev också ett Guldmedlemskap på Moderskeppet och jag lyckades även bli intervjuad av moderskeppet och filmad, var det kommer visas har jag inte en aning om men om någon vet så hojta gärna.

Och sist lyssnade vi på en annan fantastisk människa; Tom Svensson. Han visade bilder på Orangutanger i Borneo och berättade om hur hela regnskogen skövlas och brinner ner. Allt för att odla palmolja. Han arbetar aktivt med att få matvarubutiker att märka sina varor som är fria från palmolja, vilken människa. Idag har jag inte bara minglat, fotat och shoppat, jag har även lärt mig allt jag behöver veta om palmolja och att den sk certifieringen RSPO är inget annat än ett gäng företag som gått ihop. Man får inte skövla primär regnskog (dom skövlar för att göra planteringar) men så fort dom tänt första tändstickan och börjat elda så räknas den som sekundär regnskog. Det är vidrigt. Jag uppmanar er alla att läsa på om palmolja och skövlingen av Borneos regnskog, djuren dör ut otroligt snabbt och snart har vi tagit död på alla djur i regnskogen.

Det var en bra dag, en mycket mycket bra dag.
fm1 fm5
fm7

Nu kör vi soffhäng och skräckfilm, i morgon har jag en fotografering inbokad så det får nog inte bli alltför sent i säng.

Dator och skärm för bildredigering

I lördags köpte jag en ny dator, en stationär dator och en skärm. Jag har inte suttit vid en stationär dator på säkert tio år. Snacka om att man vant sig vid laptopens värld. Det kom inget ordentligt ljud när jag försökte lyssna på musik och jag har ingen cam på skärmen. Jag stod som ett fån och undrade vad som var fel och vad jag hade köpt för skit. Ahhhh, man måste koppla in externa högtalare ja. Och man måste ha en webcam.
Nu har jag gjort om min lilla skrivbordshörna i vardagsrummet så jag kan sitta och redigera på en riktig skärm och se på tv samtidigt. Det känns helt galet att redigera bilder på denna skärm och att datorn arbetar så snabbt med mina bildfiler. Nikon D800 skapar filer som är väldigt stora och man kan knappt köra PS mer än en stund innan filerna och programmet segar ned laptopen och den måste startas om. Det händer inte med mina nya fina kompis. Jag lägger alla bildfiler på en extern hårddisk som jag kopplat in till datorn och kör enbart program på ssd-disken. Man lär så länge man lever.

Denna stationära dator som jag har köpt är så minimalt liten, den är i storlek som en Ipad men lite tjockare såklart. Den väger 1,2 kg.

15007669_10211399325601725_160490655_o15007931_10211399325881732_482676721_o

Just nu sitter jag och redigerar bilder från en gravidfotografering i skogen, vad som ska ske med bilderna sedan säger jag inget om ännu, hemligheter hemligheter 🙂

Just ja, jag håller på att försöka lära mig Lightroom också, det ska tydligen vara överlägset att strukturera sina bilder i. Än så länge är jag inte övertygad.