LowKeyphotography

Idag var jag i Stockholm och hämtade ut min nya bebis, Fujifilm T-X2. Jag tror seriöst att jag måste läsa manualen för första gången, det finns så mycket andra inställningar och nya namn i denna kamera än vad jag är van vid. Det kommer nog ta ett tag att komma in i hur den funkar på smidigast sätt 😀
Vi får se när det blir tid för att premiärköra den på gatan med tanke på att vi fortfarande är i skärgården.

Denna bild är tagen med min Nikon D800 och Nikon 105mm 1.4

_DSC2311

Fotomässan 2016

Vi tog bilen och for till Fotomässan, Converse mot isbelagd asfalt och kameraväskan i ett hårt grepp.
Folk vallfärdade verkligen till mässan och jag fick lite panik över alla människor, det var så många människor som absolut inte verkade vara intresserade av foto. Sedan förstod jag, den större folkhopen skulle på Sthlm Food & Wines… pust

Vi började med att lyssna på ett föredrag av Serkan Günes. En fantastisk fotograf som jag följt i många år, ända sedan första gången han hjälpte mig på Rajala.

Därefter mötte jag upp min poet&fotovän Eva, vi har hängt ihop på nätet i många år nu men aldrig träffats. Äntligen fick vi möjligheten att ses.
*Bilderna är tagna med NikonD800 & Irix firefly 15mm
fm2 fm3 fm6

Vi gick ner till Scandinavians monter där jag köpte mig en alldeles underbar brun läderväska som är så stor att jag skulle kunna bo i den, faktiskt lite för stor för att släpa runt på till vardags men gud som jag älskar den.
bagweb

Det blev också ett Guldmedlemskap på Moderskeppet och jag lyckades även bli intervjuad av moderskeppet och filmad, var det kommer visas har jag inte en aning om men om någon vet så hojta gärna.

Och sist lyssnade vi på en annan fantastisk människa; Tom Svensson. Han visade bilder på Orangutanger i Borneo och berättade om hur hela regnskogen skövlas och brinner ner. Allt för att odla palmolja. Han arbetar aktivt med att få matvarubutiker att märka sina varor som är fria från palmolja, vilken människa. Idag har jag inte bara minglat, fotat och shoppat, jag har även lärt mig allt jag behöver veta om palmolja och att den sk certifieringen RSPO är inget annat än ett gäng företag som gått ihop. Man får inte skövla primär regnskog (dom skövlar för att göra planteringar) men så fort dom tänt första tändstickan och börjat elda så räknas den som sekundär regnskog. Det är vidrigt. Jag uppmanar er alla att läsa på om palmolja och skövlingen av Borneos regnskog, djuren dör ut otroligt snabbt och snart har vi tagit död på alla djur i regnskogen.

Det var en bra dag, en mycket mycket bra dag.
fm1 fm5
fm7

Nu kör vi soffhäng och skräckfilm, i morgon har jag en fotografering inbokad så det får nog inte bli alltför sent i säng.

Astrofoto och Lighttrails

Mitt liv är ett ständigt kaos och jag befinner mig i en trötthet so jag inte kan ta mig ur, jag är trött precis hela tiden och har varit i flera år. Det spelar ingen roll hur mycket jag sover, jag ör ändå lika trött. När jag vaknar så undrar jag hur jag ska ta mig igenom dagen då tröttheten är smärtsam. Jag fick diagnosen utmattningssyndrom för ca 3 år sedan när jag gick i kbt och fick små saker att ändra på i mitt arbete och i mitt liv. Dessvärre har jag inte ändrat sättet jag arbetar på utan jobbar fortfarande utan raster och utan lunch, det är mitt eget val och jag har valt att vara produktiv och ta emot kunder istället för att sitta av tiden. Att jobba på det sättet tär på både psyke och kropp.
Men det är inte synd om mig då jag valt mitt arbete helt själv, jag älskar mitt arbete. Jag har bara svårt att ta mig ur en ond cirkel och jag vet inte hur jag ska hitta stunder av lycka och harmoni, jag är totalt tom inuti, dränerad.

Hitta tid för återhämtning sa terapeuten. Fota, ta promenader med hundarna osv. Inget av detta har gett mig någonting och jag känner ingen glädje. Visst kan jag börja ta 30 minuters lunch om dagen men jag tror knappast att det ger mig orken och glädjen tillbaka.

Häromnatten tog jag mig ut för att prova på astrofotografering, en fotogenre som jag imponeras av men aldrig ens velat prova då det verkar alldeles för avancerat. Men nu fick jag känna på hur fascinerande astro och nattfotografering kan vara och jag har längtat tillbaka ut varje minut sen dess. Jag känner starkt att detta är något jag kan hitta lugnet i, glädjen och kanske återhämtning. Om jag har tur så blir detta en vändpunkt för mig.

Att stå där i kolsvarta natten med vinden som kyler ner fingrarna så att dom knappt går att röra medan kamerans slutare är öppen i 10 sekunder och du kan inte se någonting annat än svart… och efter en stund se hur bilden på displayen framträder och det ser bra ut, det ser fantastiskt ut. Himlavalvet med stjärnkluster och galaxer är ren magi och där någonstans ska jag försöka hitta tillbaka till mig själv.

Nikon D800
Sigma Art 35mm
F/1.6
10 sek
ISO-800
Exponeringskompensation -3

astro1web2

Nikon D800
Sigma Art 35mm
F/8
1.6 sek
ISO-800
Exponeringskompensation -3

astro3web

Lowkey photography

Nikon D800

Sigma art 35mm

 

Det går så mycket trender i fotografi just nu och väldigt länge har det varit modernt med väldigt ljusa och överexponerade bilder. Jag tycker absolut att det är vackert och fotar också ljusa bilder. Men det jag brann för i början av min fotografering är välexponerade och lite mörkare bilder. Detta är ett självporträtt taget i förbifarten helt utan intention att bli något. Men det blev något med hjälp av CS.

Det här är jag, rakt upp och ner utan smink eller förskönande belysning. Livslinjern får tala sitt eget språk.

Vad tycker du om denna typ av fotografier?

image