Kvinnliga Fotografer

Jag tillsammans med 4 andra kvinnor är administratörer i en stor fotogrupp på Facebook. Vi är i dagsläget 2041 medlemmar, endast kvinnor. Vi är en kvinnogrupp just för att kvinnor ska kunna känna sig trygga och inte bli domderade, tillrättavisade, förminskade av män. Detta betyder inte att alla män beter sig så men det innebär att en del män i fotogrupperna har en viss jargong. Vi är många som var med i en grupp för bara tjejer, gruppen styrdes av en man. Den mannen kastade ut de tjejer som var mer erfarna och kunniga än vad han var. Sedan är det många som även känt sig rejält tillplattade utav en del självutsedda manliga fotoproffs 😉
Så min vän Linda startade ”Kvinnliga Fotografer” och gruppen växer snabbt, vi är en underbar grupp inriktad på konstruktiv kritik, feedback, utveckling och vi ser till att publicera bilder vi vill ha konstruktiva tankar om, tips och råd. Vi publicerar inte familjealbumsbilder, vi är ingen bildvisningsgrupp och vi har som krav att man ska kunna ta kritik. Är du kvinna och vill utvecklas i ditt fotograferande så är du mer än välkommen att söka till oss.

Vi kallar oss ”KF” <3

Kvinnliga Fotografer Facebook

_DSC0146
Nikon D800
Nikon 105mm f/1.4

När liv tar slut

 

en helt ovanlig dag en dag en dag
en vanlig dag
ett liv tar slut
ihåligt tomt

ett skal (kom tillbaka)

en dag som vilken annan
ett liv tar slut
ett nytt liv börjar
svart inuti
blekt utanpå, skinnet genomskinligt blått

rosa; vakna

kött mot vingar
hud mot luft
sväva fritt

mot himmelen; en själ

minns

snöflingan mot kinden
ekot av hans skratt

farväl

och välkommen hem

M.F

Den sista sången.

Hela natten rullade samma refräng i mina öron, i mitt huvud, både i halvdvala och i de vakna stunderna.

Den sista gången sista
gången vi sågs
Sista sången sista
sången du får
Den sista gången sista
gången vi sågs
Det här är sista sången sista
sången du får

 

Igår var jag på kent, igår sa jag farväl till min längsta kärleksrelation. I över 20 år har Joakim Bergs röst och ord fått vara en följeslagare i mitt liv, mitt ledmotiv.
Jag vet att alla killarna finns kvar och jag vet att dom kommer fortsätta göra musik men såna här avsked gör ont. Att säga farväl är smärtsamt.

The stars are up – one fell down – and flew away – flew away

15578730_10211809475975228_8421345485415183323_n15442119_10211818214233679_3696114342920005365_n

Jogga med broddar

Jag ska ut med hundarna och jogga nu, det är blank-is på trottoarerna och minusgrader ute. Jag ska jogga med broddar för första gången, jag vet inte hur det kommer gå eller hur det kommer kännas. Kan man ens ta normala joggingsteg eller blir fotens nedsättning i marken konstig, kommer det ändå kännas halt, kommer jag ändå vara rädd för att halka?

Jag får återkomma senare ang dessa frågor.

_dsc0912

Borneo Brinner

Jag blev så tagen av Tom Svenssons föredrag på fotomässan så jag rabblar detta för alla mina kunder som jag tror kan vara intresserade samt vill vara med och påverka. Sluta genast att köpa produkter med Palmolja, det enda sättet vi kan få stopp på denna skövling av skog är genom att inte handla dessa produkter. Orangutangerna dör inte bara utav bränderna utan påverkas även av själva brandröken. Brandröken når Indonesien och även Thailand. Röken är så kraftig att luftföroreningarna på vissa ställen i Borneo ligger på över 2000 PSI. Nivåer på 150-250 PSI är ohälsosamt för människor och nivåer över 350 PSI anses vara direkt farliga. Tänk er att vistas i luftföroreningar på över 2000 PSI då, tänk er dessa djur som lever i träden och inte kan skydda sig på något sätt, varken mot bränderna, skövlingen eller luftföroreningarna. Ofta går det inte att landa planen på Kalimantan (Borneo) pga den täta brandröken som skymmer sikten.

I Stockholms län finns över 270 naturreservat, två nationalparker
(Ängsö nationalpark och Tyresta nationalpark).
Tillsammans är reservaten ca 43 000 hektar.

På Borneo har 2 miljoner hektar regnskog har brunnit bara i år.
Fortsätter det i samma takt så är 98% av regnskogen borta 2022!

/citat från Tom Svensson

 

Du kan påverka genom att välja vad du handlar, läs innehållsförteckning och ha tålamod, det tar lite längre tid men det är värt det. Titta också efter Tom Svenssons fina bild på en orangtuangmamma med bebis, den bilden används för att märka ut vilka produkter som är fria från palmolja. Ännu är det inte många butiker som har märkt ut detta med denna runda skylt men du kan påverka genom att ifrågasätta detta direkt i din dagligvaruhandel.

Länk till bilden.

Sockerfri

Jag har haft ett tufft år, ett av de värsta åren i mitt liv. Att inte äta är för mig ett sätt att döva smärtan i hjärtat, till slut orkade inte benen bära mig och jag rasade 10 kg på bara 2 månader. Sedan fick jag hjälp och började äta bra och näringsrik mat, jag började träna igen och kände att livet kom tillbaka. Så nu har jag har inte ätit godis eller fikabröd på 10 månader. Jag har tränat och tagit mina vitaminer och mineraler och ätit GI-kost med mycket protein. Det kändes bra i kroppen och jag började bli stark igen trots att jag hade väldigt ont pga artros i kroppen. Efter MR och möte med läkaren så fick jag börja med en medicin mot nervsmärta och för 5 veckor sedan började jag faila med min kost, medicinen har tunga biverkningar som bla extrem kemisk trötthet. Jag orkar knappt leva men lever gör jag och senaste 5 veckorna har jag levt som i en dvala. Jag har fått dra ner på jobbtimmarna och jobbat ännu mer kvällar än innan för morgonen är plågsam. Tröttheten leder till att jag inte orkar äta bra för jag tar medicinen kl 19:00 och två timmar senare slår den mig i huvudet med en slägga, oftast sitter jag på bussen på väg hem från jobbet då. Då äter jag mackor till middag och har alltså ingen lunch till dagen efter så det bli antingen att äta luft eller mer mackor. Jag har inte orkat träna heller, jag vet att träning ger energi men hur ska jag orka träna när jag knappt lever.

Dessa biverkningar är långsamt övergående, allt ska bli bättre, bortsett från viktuppgången, det suger. Men en bra sak är att jag som brukar sova 3-4 timmar per natt nu har sovit 13 timmar per natt. Smärtan i kroppen är mycket lindrigare nu och det är vad medicinen var ämnad för, att dämpa nervsmärta.

Nyss bestämde jag mig för att skärpa till mig med kosten igen, jag är sockerberoende och det räcker med pasta och ris för att allt jag byggt upp ska rasa och hjärnan ska skrika efter mer snabba kolhydrater. Jag har varit så oerhört stolt över att kunnat vara godis/fika och sockerfri så lång tid. Det har inte varit jobbigt en sekund, inte ens när de andra kalasat och mumsat. Jag brukade drömma att jag åt socker och vaknade med panik och en känsla av att -Neeeeeeej, nu är allt förstört. Men lugnet kom när jag insåg att det bara var en dröm, jag ville verkligen inte bryta mitt sockerlöfte.

Nu tror jag att jag bestämt mig för att börja äta socker igen, en dag i veckan. Fredagar eller lördagar. Jag ska styra upp kosten och försöka tvinga mig till att träna iaf 3 gånger i veckan. Jag måste hitta tillbaka till syret och orken. Jag måste för min egen skull.

img_7124

Fotomässan 2016

Vi tog bilen och for till Fotomässan, Converse mot isbelagd asfalt och kameraväskan i ett hårt grepp.
Folk vallfärdade verkligen till mässan och jag fick lite panik över alla människor, det var så många människor som absolut inte verkade vara intresserade av foto. Sedan förstod jag, den större folkhopen skulle på Sthlm Food & Wines… pust

Vi började med att lyssna på ett föredrag av Serkan Günes. En fantastisk fotograf som jag följt i många år, ända sedan första gången han hjälpte mig på Rajala.

Därefter mötte jag upp min poet&fotovän Eva, vi har hängt ihop på nätet i många år nu men aldrig träffats. Äntligen fick vi möjligheten att ses.
*Bilderna är tagna med NikonD800 & Irix firefly 15mm
fm2 fm3 fm6

Vi gick ner till Scandinavians monter där jag köpte mig en alldeles underbar brun läderväska som är så stor att jag skulle kunna bo i den, faktiskt lite för stor för att släpa runt på till vardags men gud som jag älskar den.
bagweb

Det blev också ett Guldmedlemskap på Moderskeppet och jag lyckades även bli intervjuad av moderskeppet och filmad, var det kommer visas har jag inte en aning om men om någon vet så hojta gärna.

Och sist lyssnade vi på en annan fantastisk människa; Tom Svensson. Han visade bilder på Orangutanger i Borneo och berättade om hur hela regnskogen skövlas och brinner ner. Allt för att odla palmolja. Han arbetar aktivt med att få matvarubutiker att märka sina varor som är fria från palmolja, vilken människa. Idag har jag inte bara minglat, fotat och shoppat, jag har även lärt mig allt jag behöver veta om palmolja och att den sk certifieringen RSPO är inget annat än ett gäng företag som gått ihop. Man får inte skövla primär regnskog (dom skövlar för att göra planteringar) men så fort dom tänt första tändstickan och börjat elda så räknas den som sekundär regnskog. Det är vidrigt. Jag uppmanar er alla att läsa på om palmolja och skövlingen av Borneos regnskog, djuren dör ut otroligt snabbt och snart har vi tagit död på alla djur i regnskogen.

Det var en bra dag, en mycket mycket bra dag.
fm1 fm5
fm7

Nu kör vi soffhäng och skräckfilm, i morgon har jag en fotografering inbokad så det får nog inte bli alltför sent i säng.